saturnus
Saturnus is de op 1 na grootste planeet van het zonnestelsel en tot 1781, toen Uranus werd ontdekt, was het ook de buitenste planeet. Toen de meeste mensen nog in een geocentrisch heelal (een heelal dat om de aarde draait) geloofden, werd Saturnus beschouwd als de buitenste planeet die om de aarde draaide. Saturnus heeft ringen die voor meer dan 90% uit ijsdeeltjes bestaan en +/- 10% gesteente. Saturnus is de verste planeet die met het blote oog kan worden gezien. Tegen een lege achtergrond in het heelal straalt Saturnus schitterend. Het is wellicht het indrukwekkendste beeld dat door een amateur-telescoop kan worden gezien, vooral als de ringen vanaf aarde goed zichtbaar zijn. De planeet zelf is een gelige schijf met banden en zones van wolken, hoewel subtieler dan bij Jupiter.
De oude Grieken doopten de ontdekte planeet Kronos; De Romeinen veranderden dat in Saturnus, hun eigen naam voor dezelfde god. In de Griekse mythologie is Kronos de vader van Zeus, die bij de Romeinen Jupiter heette. De planeet Saturnus kreeg dus de rol van vader van de planeet Jupiter. De verstandhouding tussen vader en zoon was onstuimig. Kronos had de neiging zijn kinderen op te eten zodat ze hem niet van de troon konden stoten. Hij werd om de tuin geleid daardoor at hij Zeus niet op, die later inderdaad zijn vader verdreef. Deze zonderlinge familiesituatie geeft mogelijk aan hoe klassieke beschaving de relaties tussen de planeten zagen.
In 1990 werd in de atmosfeer van Saturnus bij de evenaar een grote witte vlek waargenomen, net toen de nieuwe hubble-telescoop was gelanceerd en deze de vlek kon volgen. Het was waarschijnlijk een weersysteem, veroorzaakt door sterke windvlagen vanuit het binnenste van de planeet, dat water, ammonia en andere stoffen boven de wolken uit tilde. Daar is het veel kouder en bevriezen deze stoffen; zo vormen ze witte wolken tussen het geel. Deze wolken die normaal niet zo hoog in de atmosfeer voorkomen, zouden door de hevige wind woest worden meegesleurd. Deze storm is geen nieuw verschijnsel op de planeet. De afgelopen 125 jaar was deze al 2 keer vastgesteld, ongeveer om de 57 jaar. Het feit dat deze periode bijna overeenkomt met 2 Saturnusjaren, is een aanwijzing dat de Witte Vlek van Saturnus mogelijk een terugkerend fenomeen is.


Saturnus

Wilt u ons contacteren dan kan dat