sterrenbeelden: de noordelijke hemel
Het noordelijke sterrenbeeld van Ursa Major, Grote Beer. Het bovenste gedeelte staat ook bekend als de Grote Steelpan. Dit is het op twee na grootste sterrenbeeld aan de hemel. De Grote Steelpan vormt de rug en de staart van de beer; kop en poten worden uitgebeeld door zwakkere sterren die zich respectievelijk rechts erboven en eronder bevinden.
Bovenaan rechts staat Sirius (Alpha Canis Majoris), de helderste ster aan de hemel. Het is een blauwwitte ster die slechts 8,6 lichtjaar van de aarde verwijderd is. Onderaan rechts staat de op één na helderste ster aan de hemel, Canopus (Alpha Carinae), in het sterrenbeeld Carina, de Kiel. Canopus bevindt zich ca. 72 lichtjaar van de aarde. Voor noordelijke waarnemers is Canis Major een wintersterrenbeeld.
Impressie van de sterren rond de noordelijke hemelpool. Deze wordt gekenmerkt door de poolster Polaris (Alphae Ursae minoris, bovenaan midden) in het sterrenbeeld Ursa Minor, Kleine Beer. Uiterst rechts zijn drie van de heldere sterren te zien in de Grote Steelpan (deel van Ursa Major, Grote Beer). Rondom Ursa Major is het zwakke sterrenbeeld Draco, de Draak. Het hoofd van de draak wordt gevormd door de vierhoek van sterren linksonder. De helderste hiervan is de oranje ster Eltanin (Gamma Draconis), die iets links staat van de witte ster Rastaban (Beta Draconis), een naam die ‘slangenhoofd’ betekent.
Wilt u ons contacteren dan kan dat